terug

De Boom

Arnhemseweg 107, Leusden

Complexonderdeel 2

Het HOOFDHUIS in de vorm van een witgepleisterd eclectisch herenhuis is in de jaren 1879-1881 gebouwd in opdracht van de familie De Beaufort. Het huis gesitueerd aan de zuidzijde van het park nabij de Arnhemseweg is te bereiken via een in oostelijke richting afbuigende oprijlaan vanaf deze weg. Het heeft een L-vormig grondplan met een rechthoekig hoofdvolume dat zes traveeën breed is en drie diep en aansluitend rechtsachter een aangebouwde vleugel van twee bij één travee. Deze vleugel in dezelfde stijl als de middenpartij aan de voorzijde dateert uit 1912 en is ontworpen door de H.W. Hanrath. Het deels onderkelderde huis bestaat uit twee bouwlagen met aan de voorzijde een drielaags risalerende middenpartij en rechtsachter een vleugel van drie bouwlagen. Het dak is met uitzondering van het risaliet aan de voorzijde voorzien van een balustrade, waarbinnen aan de linker- en rechterzijde een classicistisch vormgegeven dakkapel is opgenomen. Het dak is deels gedekt met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen en deels voorzien van een zinken roefdak. De witgepleisterde gevels boven een grijsgepleisterde plint worden horizontaal geleed door een geprofileerde cordonlijst ter hoogte van de afscheiding tussen de begane grond en de verdieping. Aan de bovenzijde worden gevels afgesloten door een kroonlijst met decoratieve consoles ter ondersteuning van de dakgoot. Ter plaatste van gevelhoeken en risalerende geveldelen is de kroonlijst gecornist. Gevelhoeken worden geaccentueerd door paneellisenen of geblokte lisenen. Onder sommige vensters zijn paneelfriezen aangebracht. Rondom zijn rechte of getoogde T-vensters voorzien van louvreluiken geplaatst en voorts dubbele tuindeuren onder een bovenlicht. De derde, lage etage bevat gekoppelde rondboogvensters. Alle vensters zijn voorzien van geprofileerde omlijstingen, waarbij boven de getoogde vensters een decoratieve sluitsteen is aangebracht. De voorgevel (zuidzijde) gericht naar de Arnhemseweg heeft een nagenoeg symmetrische indeling met in het midden een twee traveeën breed risaliet van drie verdiepingen. Op de begane grond en de verdieping bevinden zich twee vensters en op de derde verdieping twee stel gekoppelde vensters. Het rechter- en linkerdeel van de voorgevel is twee traveeën breed. Het linkerdeel heeft een afgeronde gevelhoek, waarbinnen op de begane grond een gebogen venster is geplaatst en zich op de verdieping een gebogen balkon op decoratieve consoles bevindt voorzien van balusterhek en ba...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/rijksmonumenten.info

 
Info  Reacties Afbeeldingen